За нас

Какво предлага ЧСУ „Проф. Николай Райнов”?

 Съчетаване на валдорфска методика на преподаване с всички държавни образователни стандарти.
 Учебна програма, съобразена с възрастовите особености на всяко дете.
 Изкуства, езици и практически занимания през целия курс на обучение.
 Обучение в малки групи, спокойна и подкрепяща среда.
 Диплома от МОН

От септември 2019г училището се мести в нова, по-голяма сграда, със зелен двор и в тих квартал, която избрахме и оборудвахме с много любов и с цената на усилен труд, така че да бъде новият училищен дом за нашите деца. Повече информация прочетете в статията ни Лозенец превзема Китай.

Школата по изкуствата ще остане на настоящия ни адрес в кв. Лозенец.

Предучилищни групи ще има и в двете локации.

Нашата мисия

  Индивидуален подход към всяко дете според уникалните му нужди, дадености и таланти
  Развиване в еднаква степен на интелект, креативност, артистичност и социални умения
  Насърчаване на самостоятелност, изобретателност, общителност и съпричастност
 Създаване на жива връзка на учениците с учебния материал, чрез която да научат повече за себе си и да добият опит от заобикалящия ги свят
  Поддържане на тясна и ежедневна връзка с природата и възпитаване на любов и отговорност към нея
  Развиване на стремеж към доброто, красивото и търсенето на истината

Защо да избера валдорфската педагогика?

„Детето се приема с благоговение, възпитава се с любов и се пуска на свобода“
Рудолф Щайнер

С над 1000 училища и детски градини в 61 страни на пет континента, валдорфската педагогика събира все повече поддръжници и последователи, като това е най-голямата и бързо развиваща се мрежа от независими нестопански образователни институции в света. Все повече хора разбират, че бъдещето е в ръцете на хората, които могат да създават, а не на тези, които са научени да изпълняват. Възпитавайки уверени и творчески личности, валдорфските училища и детски градини по света дават на обществото изключително добре развити в естетическо, морално и интелектуално отношение млади хора, които бързо и лесно се адаптират във всякаква среда.

Познанието на Рудолф Щайнер за човешкото развитие показва, че в най-ранна детска възраст малките имат нужда да играят и чрез подражание да опознават себе си и света. Във валдорфската среда, изпълнена с любов и топлина, сред много песни, приказки, игри, художествени и практически дейности, децата между 3 и 6 г. живеят заедно, като в голямо семейство. Едва след седмата година и смяната на зъбите настъпва времето в човешкото развитие, когато детето е готово да получава по-интелектуални знания. Те обаче трябва да се преподават по жив и интересен за децата начин, а не чрез абстрактни и академични понятия. Затова и обучението между 7 и 14 години във валдорфските училища е свързано с много движение, игри, изкуство и ритмични упражнения. Те помагат на детето да приеме новите знания не само с главата си, но и да ги преживее чрез чувствата и движенията на цялото си тяло. Широко застъпените занимания по различните изкуства (рисуване, музика, танци и театър) помагат на децата да изразяват чувствата си и да работят за емоционалното си израстване.

Сдружение „ЧСУ „Проф. Н. Райнов”

ЧСУ „Проф. Н. Райнов”, предучилищна група и школа по изкуства за най-малките е основано от сдружение „Училище за нашите деца”, по късно преименувано на сдружение „ЧСУ „Проф. Н. Райнов”, с идеална цел, в обществена полза – инициатива от родители, учители и антропософи, които искат да разпространяват и развиват валдорфската педагогика в България и да предоставят обучение за деца от 3 до 18-годишна възраст.

През есента на 2011 г. училището стартира с две деца и един преподавател в наета класна стая, в единствената тогава валдорфска детска градина в София. Днес в училището, предучилищната група и школата по изкуства за най-малките, има над 80 деца, 8 основни учители и още близо 20 преподаватели по различните предмети и изкуства. Училището се помещава в лицензирана двуетажна сграда в центъра на София и има своя „Зелена градинка”, в която децата, учителите и родителите отглеждат биологично чисти плодове и зеленчуци и я използват като открита класна стая за учене чрез преживяване по екология и устойчиво развитие, ботаника, биология, математика, чужди езици.

От 2017 година, лицензът на училището е за средно образование – до 12 клас, като през учебната 2016/2017 година най-големите ученици се обучават в 7 клас. Дипломите, които децата получават са признати от МОН и българското законодателство.

От 2016 г. училището има договор за лицензия със Съюза на Свободните Валдорфски Училища и официалното право да ползва имената „Валдорф“ и „Рудолф Щайнер“: http://www.waldorfschule.de.

От учебната 2017/2018 училището е включено в мрежата на иновативните училища на България.

Валдорфското училище и школа по изкуства се управлява от общност от родители и учители, които заедно вземат решенията както за ежедневните дейности в училището, така и за бъдещото развитие на институцията. Училището е изцяло финансирано от таксите на родителите и дарения от социално отговорни организации.

Бъдещите ни планове включват построяването на нова сграда с голям двор, която да помещава училището и школите по изкуства за най-малките, които се разрастват с всяка изминала година.

Ако желаете да ни подкрепите, можете да направите дарение на:

Сдружение „ЧСУ Проф. Николай Райнов“
IBAN: BG47RZBB91551008577290
BIC CODE: RZBBBGSF
основание: Дарение
Благодарим Ви!

Контакти

Администрация

Имейл: administration@waldorf.bg

Телефон: 0894 377 903

Работно време на администрацията:
09:00 до 17:00 часа

Училище

 

Адрес:
ул. „Александър фон Хумболт“ №7
1113 София

Връзка с нас:
За прием предучилищна група, 1-10 клас:

тел. 0887305907 (Надя Здравкова)

Школа по изкуствата

 

Адрес:
ул. „Горски пътник“ №44
1421 София

Връзка с нас:

За прием от 3 до 6 години или предучилищна група: 
diana@waldorf.bg (Диана Иванова)

За други запитвания: +359877300522

>> Училище

>> Предучилищна група

>> Школа по изкуства за най-малките

>> Етичен-Кодекс-на-ЧСУ-Проф.-Николай-Райнов

Публикации в пресата за нас:

Радио Бинар: Децата не са блъскащи се колички
БНТ: Био градинка в центъра на София
Списание 8: Деца отгледаха био зеленчуци
bTV: Как в детска градина в София се появиха лехи с био зеленчуци?
bTV: Валдорфско начално училище
БНТ: Градско земеделие в София (17:30 до 21:05 минути от предаването)

Повече за валдорфската педагогика: