За нас

Какво предлага ЧСУ „Проф. Николай Райнов”?

 Съчетаване на валдорфска методика на преподаване с всички държавни образователни стандарти.
 Учебна програма, съобразена с възрастовите особености на всяко дете.
 Изкуства, езици и практически занимания през целия курс на обучение.
 Обучение в малки групи, спокойна и подкрепяща среда.
 Диплома от МОН

От септември 2019г училището се премести в нова, по-голяма сграда, със зелен двор и в тих квартал, която избрахме и оборудвахме с много любов и с цената на усилен труд, така че да бъде новият училищен дом за нашите деца. Повече информация и снимки можете да намерите на Фейсбук страницата ни.

Детска градина „Валдорф“ за деца от 3 до 6 години в кв. Лозенец (вижте точния адрес по-надолу).

Предучилищни групи има и в двете локации.

Нашата мисия

  Индивидуален подход към всяко дете според уникалните му нужди, дадености и таланти
  Развиване в еднаква степен на интелект, креативност, артистичност и социални умения
  Насърчаване на самостоятелност, изобретателност, общителност и съпричастност
 Създаване на жива връзка на учениците с учебния материал, чрез която да научат повече за себе си и да добият опит от заобикалящия ги свят
  Поддържане на тясна и ежедневна връзка с природата и възпитаване на любов и отговорност към нея
  Развиване на стремеж към доброто, красивото и търсенето на истината

Защо да избера валдорфската педагогика?

„Детето се приема с благоговение, възпитава се с любов и се пуска на свобода“
Рудолф Щайнер

С над 1000 училища и детски градини в 61 страни на пет континента, валдорфската педагогика събира все повече поддръжници и последователи, като това е най-голямата и бързо развиваща се мрежа от независими нестопански образователни институции в света. Все повече хора разбират, че бъдещето е в ръцете на хората, които могат да създават, а не на тези, които са научени да изпълняват. Възпитавайки уверени и творчески личности, валдорфските училища и детски градини по света дават на обществото изключително добре развити в естетическо, морално и интелектуално отношение млади хора, които бързо и лесно се адаптират във всякаква среда.

Познанието на Рудолф Щайнер за човешкото развитие показва, че в най-ранна детска възраст малките имат нужда да играят и чрез подражание да опознават себе си и света. Във валдорфската среда, изпълнена с любов и топлина, сред много песни, приказки, игри, художествени и практически дейности, децата между 3 и 6 г. живеят заедно, като в голямо семейство. Едва след седмата година и смяната на зъбите настъпва времето в човешкото развитие, когато детето е готово да получава по-интелектуални знания. Те обаче трябва да се преподават по жив и интересен за децата начин, а не чрез абстрактни и академични понятия. Затова и обучението между 7 и 14 години във валдорфските училища е свързано с много движение, игри, изкуство и ритмични упражнения. Те помагат на детето да приеме новите знания не само с главата си, но и да ги преживее чрез чувствата и движенията на цялото си тяло. Широко застъпените занимания по различните изкуства (рисуване, музика, танци и театър) помагат на децата да изразяват чувствата си и да работят за емоционалното си израстване.

Сдружение „ЧСУ „Проф. Н. Райнов”

ЧСУ „Проф. Н. Райнов”, предучилищна група и школа по изкуства за най-малките е основано от сдружение „Училище за нашите деца”, по късно преименувано на сдружение „ЧСУ „Проф. Н. Райнов”, с идеална цел, в обществена полза – инициатива от родители, учители и антропософи, които искат да разпространяват и развиват валдорфската педагогика в България и да предоставят обучение за деца от 3 до 18-годишна възраст.

През есента на 2011 г. училището стартира с две деца и един преподавател в наета класна стая, в единствената тогава валдорфска детска градина в София. Днес в училището, предучилищната група и школата по изкуства за най-малките, има над 80 деца, 8 основни учители и още близо 20 преподаватели по различните предмети и изкуства. Училището се помещава в лицензирана двуетажна сграда в центъра на София и има своя „Зелена градинка”, в която децата, учителите и родителите отглеждат биологично чисти плодове и зеленчуци и я използват като открита класна стая за учене чрез преживяване по екология и устойчиво развитие, ботаника, биология, математика, чужди езици.

От 2017 година, лицензът на училището е за средно образование – до 12 клас, като през учебната 2016/2017 година най-големите ученици се обучават в 7 клас. Дипломите, които децата получават са признати от МОН и българското законодателство.

От 2016 г. училището има договор за лицензия със Съюза на Свободните Валдорфски Училища и официалното право да ползва имената „Валдорф“ и „Рудолф Щайнер“: http://www.waldorfschule.de.

От учебната 2017/2018 училището е включено в мрежата на иновативните училища на България.

От 2019/2020 към училището има и лицензирана детска градина „Валдорф“, която предлага обучение за деца от 3 до 6 години, включително предучилищна група.

Валдорфското училище и детска градина се управлява от общност от родители и учители, които заедно вземат решенията както за ежедневните дейности в училището, така и за бъдещото развитие на институцията. Училището е изцяло финансирано от таксите на родителите и дарения от социално отговорни организации.

Вижте още и: Годишен доклад за дейността на Сдружение „ЧСУ Професор Николай Райнов“ през 2018г.

Ако желаете да ни подкрепите, можете да направите дарение на:

Сдружение „ЧСУ Проф. Николай Райнов“
IBAN: BG47RZBB91551008577290
BIC CODE: RZBBBGSF
основание: Дарение
Благодарим Ви!

Училище

 

Адрес:
ул. „Александър фон Хумболт“ №7
1113 София

Прием:

Ирена Ставрева

087 999 1684

admission@waldorf.bg

Администрация:

Георги Симеонов

0894 377903

administration@waldorf.bg

Детска градина „Валдорф“

 

Адрес:
ул. „Горски пътник“ №44
1421 София

Прием и администрация:

Диана Иванова  

0893390667 

diana@waldorf.bg

>> Училище

>> Предучилищна група

>> Школа по изкуства за най-малките

>> Етичен-Кодекс-на-ЧСУ-Проф.-Николай-Райнов

Публикации в пресата за нас:

Радио Бинар: Децата не са блъскащи се колички
БНТ: Био градинка в центъра на София
Списание 8: Деца отгледаха био зеленчуци
bTV: Как в детска градина в София се появиха лехи с био зеленчуци?
bTV: Валдорфско начално училище
БНТ: Градско земеделие в София (17:30 до 21:05 минути от предаването)

Повече за валдорфската педагогика: