Сдружение „ЧСУ „Проф. Н. Райнов”

ЧСУ „Проф. Н. Райнов”, предучилищна група и школа по изкуства за най-малките е основано от сдружение „Училище за нашите деца”, по късно преименувано на сдружение „ЧСУ „Проф. Н. Райнов”, с идеална цел, в обществена полза – инициатива от родители, учители и антропософи, които искат да разпространяват и развиват валдорфската педагогика в България и да предоставят обучение за деца от 3 до 18-годишна възраст.

През есента на 2011 г. училището стартира с две деца и един преподавател в наета класна стая, в единствената тогава валдорфска детска градина в София. Днес в училището, предучилищната група и школата по изкуства за най-малките, има над 80 деца, 8 основни учители и още близо 20 преподаватели по различните предмети и изкуства. Училището се помещава в лицензирана двуетажна сграда в центъра на София и има своя „Зелена градинка”, в която децата, учителите и родителите отглеждат биологично чисти плодове и зеленчуци и я използват като открита класна стая за учене чрез преживяване по екология и устойчиво развитие, ботаника, биология, математика, чужди езици.

От 2017 година, лицензът на училището е за средно образование – до 12 клас, като през учебната 2016/2017 година най-големите ученици се обучават в 7 клас. Дипломите, които децата получават са признати от МОН и българското законодателство.

От 2016 г. училището има договор за лицензия със Съюза на Свободните Валдорфски Училища и официалното право да ползва имената „Валдорф“ и „Рудолф Щайнер“: https://www.waldorfschule.de.

От учебната 2017/2018 училището е включено в мрежата на иновативните училища на България.

От 2019/2020 към училището има и лицензирана детска градина „Валдорф“, която предлага обучение за деца от 3 до 6 години, включително предучилищна група.

Валдорфското училище и детска градина се управлява от общност от родители и учители, които заедно вземат решенията както за ежедневните дейности в училището, така и за бъдещото развитие на институцията. Училището е изцяло финансирано от таксите на родителите и дарения от социално отговорни организации.

Вижте още и: Годишен доклад за дейността на Сдружение „ЧСУ Професор Николай Райнов“ през 2018г.

Ако желаете да ни подкрепите, можете да направите дарение на:

Сдружение „ЧСУ Проф. Николай Райнов“
IBAN: BG47RZBB91551008577290
BIC CODE: RZBBBGSF
основание: Дарение
Благодарим Ви!

За нас << Нашият екип Пресата за нас >>