Детска градина „Валдорф“

_JAV2186Детската градина се посещават от деца на възраст от 3 до 4 години. В среда, изпълнена с любов и топлина, сред много песни, приказки, игри, художествени и практически дейности, децата живеят като в голямо семейство. Педагозите се запознават с личността на всяко дете и заедно с родителите обсъждат как то извървява индивидуалния си път, от какво има нужда и как заедно могат да му помогнат. Те знаят, че в тази възраст детето опознава себе си и се свързва със света основно чрез имитация и се стараят да бъдат достоен пример за подражание. Начинът на възпитание и обучение се базира на познанието за етапите на развитие на детето в различните възрасти и на наблюдението как всеки един човек индивидуално преминава през тях.

20161010_164209Заобикалящата среда, изпълнена с физическа топлина чрез цветовете, формите и материите и душевна топлина – чрез поведението на възрастния, помага на индивидуалността да се разгърне. Свободната игра с естествени материали (платове, дървени кубчета, плетени ленти, кестени, жълъди, мидички) е здравословна храна за фантазията, въображението и развитието на сетивата, а вниманието към ежедневния, седмичния и годишния ритъм вдъхва на детето сигурност.

Практическите, артистичните и интелектуалните дейности хармонично се преплитат в ежедневието на децата, за да могат те да развият воля, чувства и мисъл, да добият доверие в собствените си способности и така да се помогне за цялостното развитие на личността.

Когато настъпи моментът на смяната на зъбите силите за подражание, чрез които детето учи през този период намаляват и обучението чрез пример отстъпва място на по-формалното обучение чрез наставления. Досега педагогът е извършвал дейности, при които се е очаквало децата да помагат, без да е задължително, а сега това вече се изисква от тях, появява се „трябва”.