Skip to content

Извънкласни дейности

Уроци, курсове и занимания

(за деца и възрастни, от училището и външни)

В следобедните часове след приключване на задължителната програма, децата могат да продължат с някои от допълнителните занимания по избор. Предлаганите занимания и курсове се променят в зависимост от търсенето, капацитета на учителите и интересите на децата и възрастните от валдорфската ни общност. 

Заниманията, предлагани само за деца и/или родители от училището, се обявяват по вътрешните ни комуникационни канали. Заниманията, които се предлагат и за външни, се обявяват на информационното табло на училището и Фейсбук страницата ни.

Групови разходки и занимания в парка

(за деца от училището)

Във валдорфската педагогика ежедневният контакт с природата има специално място. Децата от всички възрасти имат нужда да играят на воля на открито, да изследват природните елементи, да се цапат и да се закаляват на въздух, за да израстнат здрави, хармонично развити и устойчиви личности. След всеки учебен ден, приемали нови впечатления, знания, чувства и мисли, играта сред природата помага на детето да се освободи от напрежението, да обработи новата информация и да е готово за следващия вълнуващ ден в училище.
Ето защо при нас има организирана група за следобедни разходки и занимания на открито (или „походи“, както ги наричаме ние накратко). Водачите на групата са опитни валдорфски преподаватели, работещи от години с нашите деца. Групата за разходки се предлага само за ученици от валдорфското училище.
Децата се учат да бъдат част от групата, да спазват правилата, зададени от водача, да следват авторитета. Все безценни уроци за децата, които за съжаление остават на заден план в нашия „модерен свят”, а развиващият се индивид има такава силна нужда от тях.

Освен походи в парка и в Борисовата градина, децата посещават и други интересни и интригуващи обекти – музеи, изложби, галерии, театър, планини и природни забележителности (след предварително уведомяване на родителите).