Skip to content

Сдружение "ЧСУ „Проф. Н. Райнов"

Валдорфско училище „Проф. Н. Райнов” (включващо училище, предучилищни групи и детска градина) е основано от Сдружение „Училище за нашите деца”, по късно преименувано на Сдружение „ЧСУ „Проф. Н. Райнов”. Това е сдружение с идеална цел, в обществена полза – инициатива от родители, учители и антропософи, които искат да разпространяват и развиват валдорфската педагогика в България и да предоставят обучение за деца от 3 до 18-годишна възраст.

През есента на 2011 г. училището стартира с две деца и един преподавател в наета класна стая, в единствената тогава валдорфска детска градина в София (прочетете повече за това: Как се създава валдорфско училище? Поглед 10 години назад.). Днес в училището и детската градина има над 80 деца, 8 основни учители и още близо 20 преподаватели по различните предмети, творчески и практически дейности. Училището се помещава в лицензирана двуетажна сграда в центъра на София и има своя „Зелена градинка”, в която децата, учителите и родителите отглеждат биологично чисти плодове и зеленчуци и я използват като открита класна стая за учене чрез преживяване по екология и устойчиво развитие, ботаника, биология, математика, чужди езици.

От 2017 година, лицензът на училището е за средно образование – до 12 клас, като съвсем скоро предстои да завърши средното си образование и първият ни випуск. Дипломите, които децата получават, са признати от МОН и българското законодателство.

От 2016 г. училището има договор за лицензия със Съюза на свободните валдорфски училища (Bund der Freien Waldorfschulen) и официалното право да ползва имената „Валдорф“ и „Рудолф Щайнер“. Можете да откриете името и на нашето училище в списъка с лицензирани училища на сайта на Съюза. За да гарантираме, че отговаряме на всички изисквания на тази лицензираща организация, ние поддържаме постоянен контакт с нашия ментор от организацията Кристоф Йохансен. Поддържаме контакти и с мрежа от валдорфски училища по цял свят, чрез обменни програми и педагогически конференции.

От учебната 2017/2018 училището е включено в мрежата на иновативните училища на България.

От 2019/2020 към училището има и лицензирана детска градина, която предлага обучение за деца от 3 до 6 години, включително предучилищна група.

Вижте още и: Лицензи.

Валдорфското училище и детска градина се управлява от общност от родители и учители, които заедно вземат решенията както за ежедневните дейности в училището, така и за бъдещото развитие на институцията. Училището е изцяло финансирано от таксите на родителите и дарения от социално отговорни организации.

Вижте още и: Годишен доклад за дейността на Сдружение „ЧСУ Професор Николай Райнов“ през 2018г.

Ако желаете да ни подкрепите, можете да направите дарение на:

Сдружение „ЧСУ Проф. Николай Райнов“
IBAN: BG47RZBB91551008577290
BIC CODE: RZBBBGSF
основание: Дарение

Благодарим Ви!