Skip to content

Детска градина

Частна детска градина „Професор Николай Райнов“ е детската градина към Валдорфско училище „Професор Николай Райнов“ и заедно с него е лицензирана от Съюза на свободните валдорфски училища и от Министерство на образованието. Тя е за деца на възраст от 2 до 6 години. Намира се в кв. Лозенец, на ул. „Горски пътник“ №44.

За възрастта

От щастливото и свободно дете израства уравновесен и осъзнат възрастен – това е добре известно на валдорфските педагози.

В детскоградинска възраст детето има нужда да се чувства винаги в безопасност, напълно прието, обичано и подкрепяно. Само така то успява по най-добрия начин да опознава себе си и околния свят, да учи и да се развива физически и умствено. Чрез уютната обстановка, подкрепящите възпитатели, ритъма, заниманията с естествени материали и свободните игри на открито валдорфската детска градина създава тази безопасна среда.

В тази възраст детето се свързва със света основно чрез подражание и имитация. Затова възрастните трябва да се стараят да бъдат достоен пример за подражание. Педагозите се запознават с личността на всяко дете и заедно с родителите обсъждат как то извървява индивидуалния си път, от какво има нужда и как заедно могат да му помогнат.

За средата

Заобикалящата среда, изпълнена с физическа топлина чрез цветовете, формите и материите, и душевна топлина – чрез поведението на възрастния, помага на индивидуалността да се разгърне. Свободната игра с естествени материали (платове, дървени кубчета, плетени ленти, кестени, жълъди, мидички) е здравословна храна за фантазията, въображението и развитието на сетивата, а вниманието към ежедневния, седмичния и годишния ритъм вдъхва на детето сигурност.

Практическите, артистичните и интелектуалните дейности хармонично се преплитат в ежедневието на децата, за да могат те да развият воля, чувства и мисъл, да добият доверие в собствените си способности и така да се помогне за цялостното развитие на личността.

Когато настъпи моментът на смяна на зъбите, силите за подражание, чрез които детето учи през този период, намаляват и обучението чрез пример отстъпва място на по-формалното обучение чрез наставления. Досега педагогът е извършвал дейности, при които се е очаквало децата да помагат, без това да е задължително, а сега това вече се изисква от тях, появява се „трябва”.

На каква възраст са децата и какви са групите?

Детската градина като дом за нашите деца

Колко са децата в група и изучават ли се чужди езици?

Колко често излизат децата навън?

Каква е атмосферата?

Какво е специфичното за валдорфския педагог?

Дневен ритъм

08:30 – 09:00

Пристигане

08:40 – 09:40
Основна дейност за деня и свободна игра.

Понеделник – рисуване с акварел
Вторник – работа с вълна и природни материали
Сряда – моделиране с пчелен восък
Четвъртък – месене на хлебчета
Петък – почистване на детската градина

09:40 – 10:00
Песни. Миене на ръце
10:00 – 10:20
Игра с пръсти, поздрав, стихчета и песни с жестове
10:20 – 10:50
Сутрешна закуска, според деня от седмицата

Понеделник – ориз със стафиди
Вторник – ечемик със сирене
Сряда – просо с орехи
Четвъртък – ръжени хлебчета, които децата месят сами
Петък – мюсли (овесени ядки и плодове)

Следва подготовка за излизане на двора, почистване на масата, тоалетна и обличане.
10:50 – 12:10
Игра на двора
12:10 – 12:30
Прибиране от двора. Миене на ръце.
12:30 – 13:00
Приказен кръг. Време за приказка, рождени дни и празници
13:00 – 13:20
Обяд (седмичното меню от фирмата за кетъринг се поставя на видно място в антрето на предучилищната група на първия етаж)
13:20 – 13:40
Приготвяне за следобеден сън
13:40 – 15:40
Следобеден сън
15:40 – 16:00
Ставане от сън
16:00 – 16:30
Следобедна закуска
16:30 – 18:00
Игри на двора. Изпращане.

Игри и занимания на открито

За да растат здрави, децата имат нужда да прекарват дълго време на открито всеки ден. Затова, независимо от сезона, нашите деца излизат и играят навън в просторния ни двор.

Освен свободната игра, децата се грижат за зелена градинка заедно със своите педагози.

Прием

В зависимост от наличните свободни места в различните групи във Валдорфска детска градина „Професор Николай Райнов“, приемът се осъществява целогодишно. Можете да се свържете с нас на kindergarten@waldorf.bg и 0894 935013, да ни посетите на място, за да усетите атмосферата на градината, да проведете среща с педагозите ни и да преминете през пробна седмица.

Таксата за обучение във Валдорфска детска градина „Професор Николай Райнов“ за учебната година 2022/2023 налична на страницата ни Прием и такси.