Тригодишен семинар по валдорфска педагогика за детски и училищни педагози, организиран съвместно от Сдружение „Приятели на Валдорфската педагогика“ и ЧОУ „Проф. Николай Райнов“, гр. София.

Първият модул се състоя в началото на август 2017 г. и бе с продължителност 10 дни. За втория модул все още могат да се включат нови участници, след което ще е изключително трудно да се наваксва с материала.

Къде: гр. София, Сутрешните занимания ще се провеждат в Овалната зала в сградата на „Българския червен кръст“ на бул. „Джеймс Баучър“ № 76, кв. Лозенец. Следобедните занимания ще се провеждат в сградата на валдорфското училище ЧСУ „Проф. Николай Райнов“ на ул. „Горски пътник“ № 44, кв. Лозенец.

Кога: 03.02.2018 г до 06.02.2018 г. (втори модул)
В продължение на три години, 4 седмици в годината при целодневно обучение от 8:30 до 18:00 ч., през ваканциите (зимна, великденска и лятна).

Кои са лекторите: Обучението ще се води от чуждестранни преподаватели  с дългогодишен опит като педагози,  лектори на международни семинари и ръководители на валдорфски организации.  Има осигурен превод на български език. Гост-лектори на първия модул ще бъдат:

 • Шейда Айсъл – педагог във валдорфска детска градина в Германия, член на Немската педагогическа секция, лектор на международни семинари. Г-жа Айсъл е ръководител на международен проект за България и работи със Сдружение „Приятели на Валдорфската педагогика”от 2004 г. (първи модул)
 • Кристоф Йохансен – опитен училищен валдорфски педагог, лектор на международни семинари, ръководител на IAO – Международна Асоциация за Валдорфска педагогика в Централна, Източна Европа и други страни.  Г-н Йохансен е и ментор на училище ЧОУ „Проф. Николай Райнов“. (първи и втори модул)
 • Филип Ройбке – предучилищен валдорфски пeдагог с дългогодишен опит в Германия и Франция и представител на Международната организация на валдорфските детски градини „ИАСВЕКЕ“ във Франция (втори модул)Лекторите по изкуство са Вихра Калапишева – изобразително изкуство и Христо Маринов – музика.Програма на втори модул:
  – пеене;
  – лекции върху „Общото човекознание“;
  – работа с изкуство по групи: музика и рисуване;
  – работа по групи: методика и дидактика.

Кой може да участва: Правоспособни детски и начални учители, студенти по педагогика, преподаватели специалисти или студенти по съответната специалност, както и всеки, който в момента не отговаря на посочените изисквания, но до януари, 2018 г. може да удостовери прием в програма за придобиване на нужната квалификация. Добре дошъл е всеки с богато въображение и желание да се развива като валдорфски учител. За предвидените към обучението хоспитации (практики) в чужбина е препоръчително владеене на чужд език.

Такса: 150 лв. за втория модул

Банкова сметка:
ПРИЯТЕЛИ НА ВАЛДОРФСКАТА ПЕДАГОГИКА
IBAN: BG43FINV91501017017580
BIC: FINVBGSF Първа инвестиционна банка АД

Как да се включа: Изпратете ни попълнено приложеното заявление за участие и ни го изпратете на адрес training@waldorf.bg

При допълнителни въпроси, моля позвънете на:
Аглика Хучала: +359 897 830 016  след 16 ч. за детски учители
Весела Еленкова: +359 888 664 507 за училищни педагози

Краен срок за подаване на заявление за участие: до запълване на капацитета

Заповядайте, бъдещи валдорфски учители!

На някои от участниците в курса може да бъде предложено работно място в ЧСУ „Проф. Николай Райнов“, гр. София или в друга валдорфска организация.

ВАЖНО! Курсът не дава педагогическа правоспособност като валдорфски учител в чужбина, а служи като основа за следващи надграждащи обучения!

Препоръчани статии