Skip to content

Проект: Зелената градинка

Проект „Зелената градинка” в ЧОУ „Проф. Николай Райнов” и открити класни стаи за всички, е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

В процеса на работа, учене и игра се развиват въображението, физическите умения, знания по ботаника и математика (броейки семена, листа, зеленчуци), писане и четене (надписвайки лехи), чужд език (назовавайки растенията), физика, химия, биология и природознание (ставайки свидетели на процесите на покълване, цъфтеж, фотосинтеза, взаимната подкрепа между растенията). Проектът включва изграждане на образователна био градина в двора на училището, където заедно с вас, децата и педагозите отглеждаме зеленчуци, плодове и билки. Така можем да си похапваме вкусни зеленчуци и плодове, отгледани с много любов и детска грижа. При висящите лехи по външната ограда на двора са поставени табели с покана и мунувачите да опитат от зеленчуците и подправките и да се включат като доброволци в проекта. Реколтата се измерва за наличие на радиация и нитрати, за да сме спокойни.
Поради ограниченото пространство, заедно експериментираме с иновативни технологии, като вертикални стени и висящи лехи по сградата и оградата отвътре и отвън (откъм улицата), изграждаме повдигнати лехи за плодове, зеленчуци и подправки, сковани от палети и от други рециклирани и естествени материали, ще изградим и инсталация за събиране на дъждовна вода за устойчиво поливане.
Също така в рамките на проекта бяха проведени 10 обучения за децата, учителите и родителите с експерт по пермакултури за практикуването на процеса на отглеждане на храна чрез използване на принципите на екологията. От септември до юни „Зелената градинка“ работи като училищна класна стая, а през лятото – като градинска общност. В рамките на проекта бяха организирани 12 безплатни открити класни стаи за деца от гр. София за изучаване на градинарство и иновативни земеделски технологии, също направихме изложба на рисунки „Храна от природата за всички” с награди. Така можете да каните и приятелчетата на вашите деца да се включат активно в „Зелената градинка“. Като част от проекта се инсталира и велопаркинг. Заповядайте на училище с колело!

Вижте снимки на нашата зелена градинка във фейсбук.

Градински поздрави,
Групата по двор и градина