автор: Весела Еленкова

ЧСУ „Проф. Николай Райнов“ имаше удоволствието да Ви покани на представянето на книгата „Радостта от преподаването“ от Кристоф Вихерт, валдорфски възпитаник , дългогодишен валдорфски учител и ръководител на Педагогическата секция при Гьотеанума в Дорнах.

Написана с много любов и разбиране, книгата ни превежда през множество възлови ситуации в училищния живот: от междучасията и грижата за училищната сграда, реда в класната стая, взаимоотношенията между колегите и заседанията на педагогическия съвет, през ролята на родителите и учениците до разразботването на учебното съдържание, наказанията и вътрешната подготовка, или личностното израстване на учителя. Авторът улавя точно и рисува с хумор и разбиране типичните проблеми, с които се сблъскват всички участници в една жужаща като кошер училищна общност – но и предлага в синтезиран вид стогодишната валдорфска мъдрост, най-ценна със своята приложимост.

Ако се питате как да се справите със справедливата критика към колега, Вихерт ще ви посъветва най-напред да се научите да отдавате признание на другия. Ако скучаете на педагогически съвет, ще ви върне към първоначалния замисъл на валдорфското училище – да се самоуправлява чрез съгласието на активните учители. Ако недоумявате защо валдорфското училище „няма директор“, ще научите, че това е така, защото ако при създаването на училището Рудолф Щайнер е бил центърът, излъчващ към периферията, сега се намираме в противоположната ситуация: споделената работа на учителите в периферията трябва да създаде центъра. А в наше време този нов начин на работа се реализира изключително трудно.

Може би сте чували, че детето е като река с два бряга – учителите и родителите, но не можете да си представите какво означава това на практика. От книгата на Вихерт ще научите как учителите и родителите всъщност искат едно и също – най-доброто за детето, и в този смисъл тяхната отговорност е споделена, но онова, което прави спойката здрава и наистина е залог за тяхното сътрудничество, е ясното осъзнаване на разликите, присъщи на задачите им.

На тези и много други въпроси Вихерт дава ясен, практичен, осъществим отговор, който можете да приложите в класната стая или у дома още днес или утре. Но ви дава и инструментите сами да наблюдавате, сами да формулирате въпросите си и сами да стигате да свои – или споделени в разговор – отговори. Нещо повече, окуражава ви да го направите, защото тъкмо това прави валдорфската педагогика жива: тя е педагогика за всяко дете, всеки учител и всеки родител. Когато „вратите“ помежду им са „отворени“, преподаването, ученето и грижите за децата, в пълно съгласие с индивидуалните и възрастовите им особености, се превръщат в споделено творчество – в нещо, чрез което действително можем да променим света.

Представянето се състоя на 5 юни, събота, от 11:00 ч. на Сцената на културната програма на Пролетния базар на книгата пред НДК и включи кратко представяне на валдорфската педагогика от учители, родители и деца от валдорфското училище в София ЧСУ „Проф. Николай Райнов“. Ще споделим с Вас как сме стигнали до тази книга и какво ни обединява в каузата на световното валдорфско движение „За децата“.

По случай 30-годишнината от създаването на издателство „Кибеа“ книгата ще може да бъде закупена с 30% отстъпка.


Препоръчани статии