Това е основната тема на серия от лекции и ателиета, предназначени за родители, които ще се провеждат един път месечно през учебната година 2016/2017 във валдорфското училище ЧОУ „Проф. Николай Райнов”.

Лекциите и ателиета ще помогнат на нас родителите, независимо къде учат децата ни, да се докоснем в дълбочина до валдорфската педагогика и да разберем как да я прилагаме у дома, как да продължим темите от детската градина или училище вкъщи, както и как да се създаде единна възпитателна среда, чрез съдействие на родители и учители.

Програма

I. „Основни принципи на валдорфската педагогика и тяхното приложение при възпитанието на деца“, водещ г-жа Ваня Митинска

Дата: събота, 5 ноември 2016, , от 10:30 до 12:00 ч.

Валдорфските принципи съставляват основата, тъканта, върху която се изгражда цялостната философия на Рудолф Щайнер за възпитанието на децата. Самият Щайнер подчертава, че „не е достатъчно човек да знае в общи линии какво означава добро възпитание, но че е необходимо да се познава и техническата страна на възпитателното изкуство и да се прилагат тези принципи в ежедневната дейност, така както художникът възприема и прилага нещата в своето изкуство.”

В този смисъл в бъдещите занимания на родителската лектория ще обърнем специално внимание на приложението, на това как практически могат да се реализират основните принципи на валдорфската педагогика. Първата лекция ще бъде посветена на основополагащите принципи, като например:

  • Възрастовият подход във валдорфската педагогика
  • Сетивата – как да съдействаме за тяхното развитие
  • Добри навици и здравословен ритъм
  • Разказването на приказки и истории
  • Учене по епохи

II. „Ръчни дейности. Изработка на играчки и кукли“, водещ г-жа Наталия Дончева

Дата: събота, 3 декември 2016, от 10:30 до 12:00 ч.

Детските играчки от естествени материали като вълна и дърво носят на детето шанс за много по-широк кръг от сетивни впечатления от изработените от синтетични материали. Как да изработим за детето си играчка от дърво? Как да подберем материала, и от какви инструменти се нуждаем?

III. „Холистичен поглед върху ранното детско развитие“, водещ д-р Донко Дончев

Дата: събота, 7 януари 2017, от 10:30 до 12:00 ч.

Съществува пряка зависимост между хармоничното, здравословно развитие на детето и начина, по който то учи през различните периоди от своето развитие. Всеки от тези периоди има своите особености и несъобразяването с тях води до нежелани последици. Критерии за готовност за първи клас, и защо 6-тата година се нарича „Годината на Царя“?

IV. „Примери на дейности и занимания с деца. Как да подберем приказка. Как да изработим героите“, водещ г-жа Наталия Дончева

Дата: събота, 11 февруари 2017, от 10:30 до 12:00 ч.

Изкуството за разказване на приказка с кукли от вълна и декори от коприна е доведено до съвършенство във валдорфската педагогика. По този начин мъдростта на образите прониква по-дълбоко в душата, от колкото чрез понятията. Това води не само до обогатяване на духовните сили на детето, но също така оформя характера му.

V. „Годишен цикъл и празничен календар“, водещ г-жа Теофана Манева

Дата: събота, 11 март 2017, от 10:30 до 12:00 ч.

Земята е живо същество  –  когато издишва навън, всичко цъфти и се раззеленява, а когато вдишва – угасва, окапват листата и дърветата се оголват.

Ние, хората, усещаме годишните ритми с увеличаването и с намаляването на слънчевата светлина, чрез това, което обличаме, което ядем, чрез чувствата, които се пробуждат. Нашето душевно състояние е тясно свързано с ритъма на Земята.

През първите седем години основната задача на развитието на детето е да се свърже със своето тяло. Годишният ритъм е свързан с физическото ни тяло. Затова най-важното е детето да преживее земните ритми, да бъде в синхрон с тях. Това може да се случи чрез преживяване на празниците, от които е съставен годишния ни календар, както във валдорфската детска градина, така и вкъщи. Те се подготвят чрез различни дейности, песни, стихове, игри и приказки. Тези празници символизират  ритмичния цикъл на Земята и със тях пораждаме и възпитаваме у децата качества, които им помагат да съпреживеят и да преминат през различните ритмични промени на планетата.

VI. „Сетивата и силата на подражанието“, водещ д-р Донко Дончев

Дата: събота, 1 април 2017, от 10:30 до 12:00 ч.

Нуждата да се подражава е насъщна. Примера даван от хората заобикалящи детето, както и цялата атмосфера, в която расте то, е особено важен не само за възпитанието в нравствения му аспект, но и за физическото му развитие, и залагането на предпоставките за здравословното му състояние в зряла възраст.

VII. „Как да изградим детско-градински ритъм вкъщи“, водещ г-жа Зефира Тодорова

Дата: събота, 27 май 2017, от 10:30 до 12:00 ч.

Един от най-важните фактори за здравословното развитие на детето е ритъмът.

Ако се замислим ще видим , че ритъмът пронизва целия свят само дето ние сме се отучили да го чуваме. Вътрешните ритми при малкото дете не са балансирани, затова важността на външните ритми е голяма. Така чрез външен баланс помагаме за изграждането на вътрешното равновесие у детето. Днес можем да помогнем ритъмът да бъде възстановен вкъщи и в детската градина чрез:

  • редуването на полярни дейности
  • повтарящи се дейности и изграждането на здравословни навици
  • създаването на ритуали
  • като следим нашето поведение като възрастни дали е ритмично
  • като се грижим за ежедневния, седмичния, месечния и годишния ритъм

Разписанието на лекциите ще намерите и в нашия Календар, както и в раздела „Предстоящо“.

Лектори

Ваня Митинска  – педагог с 35-годишен стаж, усърдно работи с децата, с техните родители и с младите педагози, на които предава опита си. През 2007 г. завършва тригодишен семинар за валдорфски педагози в София и прилага валдорфската педагогика в държавното училище. Тя е учител на годината за 2000 г. От тази учебна година госпожа Митинска е директор на ЧОУ „Проф. Николай Райнов“.

Наталия Дончева – по професия адвокат, тя  е председател на СНЦ „Сдружение за валдорфска детска градина и училище-Ст. Загора“ и „нежната половина“  от създателите на блога „Фейландия – валдорфска педагогика в дома“, Стара Загора. От около пет години прилага валдорфска педагогика у дома,  като педагогическа алтернатива за децата й.

Д-р Донко Дончев – специалист по вътрешни болести и кардиология, с интерес към антропософската медицина. Валдорфски татко и силната половина от блога „Фейландия – валдорфска педагогика в дома“. Един от основателите на СНЦ „Сдружение за валдорфска детска градина и училище – Стара Загора“ и радетел за създаване на валдорфско училище в Стара Загора.

Теофана Манева – детско-градински педагог, специализирал ранно детско възпитание по методите на валдорфската педагогика в Мадрид, Испания. През 2011 г. Теофана помага на инициативата за създаване на сдружение „Училище за нашите деца”, носител на лиценза за първото в България валдорфско училище – ЧОУ „Проф. Николай Райнов”.

Зефира Тодорова  – учител в детската градина към ЧОУ „Проф. Николай Райнов“ с валдорфска методика на обучаване. Зефира се занимава предимно с децата в предучилищната група . Преди да реши да се посвети на работа с деца и да се сдобие с диплома по  начална педагогика, Зефира завършва актьорско майсторство  в НБУ.

Такса и записване

Местата са ограничени и изискват предварително записване.
Такса за посещение на една лекция/ателие: 15 лв.
Таксата се заплаща на място в деня на събитието.

За записване и по въпроси от организационен характер:
Ина Попчева
ina@poptcheva.eu

Къде?

ЧОУ „Проф. Николай Райнов“
ул. Горски пътник 44
1421 София

Препоръчани статии