Тази година ЧСУ „Проф. Н. Райнов“ и Училището за деца с увреден слух „Проф. Д-р Дечо Денев“ отпразнуваха заедно празника на светлината с ръчно изработени от децата фенери.

Когато дойде ноември и времето навън застудее, денят намалее значително (подпомогнат и от преминаването към зимното часово време), а природните цветове избледнеят, имаме нужда от значителна доза вътрешна мобилизация, за да се настроим за предстоящите зимни дни. Промените в природата предизвикват нужда и от вътрешни промени дори у съвременния човек, който, обграден с техника и високи технологии, си мисли, че природните цикли нямат място в живота му.

Тогава в ЧСУ „Проф. Н. Райнов“ отбелязваме празника на светлината. Този празник, със своята приказна феерия от цветни фенери и пламъчета, ни напомня за това, че винаги имаме вътрешна светлина, която можем да предизвикаме на помощ в трудни моменти. За това, че дори когато е мрачно и студено, можем да направим света по-красив и светъл. За това, че можеш да дариш и на другите късче светлина за техните трудни моменти. (Всъщност, в голяма част от Европа през ноември с шествие от разноцветни фенери се празнува денят на свети Мартин, който спасил от измръзване просяк, като споделил с него своето наметало.)

Какво е по-хубаво от празник на светлината през ноември? Ще ви кажа какво е по-хубаво: празник на светлината, споделен с приятели!

Тази година нашите приятели от Училището за деца с увреден слух „Проф. Д-р Дечо Денев“ ни поканиха да споделим този празник с тях в двора на тяхното училище. За пръв път щяхме да празнуваме с приятели.

Подготовката

Подготовката на празника включваше няколко седмици усилена работа за педагози, деца и родители от двете училища.

Няколко седмици предварително, децата от ЧСУ „Проф. Н. Райнов“ започнаха работа по изработването на фенерите. При нас всяко дете, от най-малкото до най-голямото, само изработва своето фенерче. Ако е болно и отсъства, неговите приятели му помагат да навакса с изработването. А тази година, освен това бяхме решили да зарадваме и всяко дете от училището за деца с увреден слух с фенерче.

Децата от различните възрастови групи и класове изработиха различни по вид и сложност фенери.

В това време нашите педагози бяха заети както с ръководене на изработването на фенерите, така и с подготовката на съвместната програма между двете училища. И разбира се, не бяха пропуснали да подготвят и опаковат допълнителни подаръци за децата от училището за деца с увреден слух.

Сръчни майки и татковци подготвиха почерпка от домашни вкусотии, за да се заситим след празника.

Празникът, споделен с приятели

Празникът започна в двора на училището за деца с увреден слух около 18ч, когато есенният мрак вече се беше спуснал над София. Децата от училището ни развълнуваха с групови изпълнения на синхронно пеене на песни за приятелството и доброто по света. Децата от ЧСУ „Проф. Н. Райнов“ изпълниха песни, театрални етюди и свириха на музикални инструменти.

Празникът завърши с впечатляващ огнен танц-спектакъл на Гергана Станева. Моля, не опитвайте това у дома!

На мен, като родител, този празник ми остави незабравим емоционален спомен. Грейналите детски очи, разноцветните фенери в мрака и чистите детски изпълнения наистина ме стоплиха в студения и мрачен есенен ден.

Когато си тръгвахме от празника, моят син ми каза развълнувано: „Мамо, мамо, едно момче ме научи няколко думички на жесто-мимичен език!“. Замислих се колко бързо и естествено се сприятеляват децата и как за тях бариери в общуването не съществуват.

Благодарим ви деца, учители и родители за този прекрасен празник!

Как се правят красиви фенери?

За тези от вас, които искат сами да си направят фенери у дома, сме подбрали няколко препратки към уеб сайтове с инструкции. Приятно творене!

Цветни фенери със звезди (сайт на немски език)

Разноцветни фенери от буркани и тишу хартия (сайт на английски език)

Цветни хартиени фенери (сайт на английски език)

Препоръчани статии