„Ела с мен и ще се окажеш
 в света на истинското въображение.
Огледай се наоколо и ще видиш
оживели собствените си фантазии“.

Така пее Уили Уонка от легендарния холивудски филм „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Не сте ли си мечтали и вие училищните екскурзии и посещения да включват такива вълшебни места като фабрика за шоколад или работилница за сладолед? Добър начин да се разнообрази и освежи програмата от музеи и исторически забележителности, нали?

За радост и вълнение и на деца, и на преподаватели, следващото ни извънкласно посещение по епоха „Занаяти“ беше именно във… работилницата за шоколад „Гайо“ в Пловдив! И след като се оказа, че желаещите за такава екскурзия са много, взехме решение да отидем цялото училище. Обичаме го този занаят…

Любезните ни домакини от „Гайо“ ни посрещаха и въвеждаха на групи, за да могат децата на спокойствие да се насладят на шоколадовото си приключение. В началото започнахме с лекция за историята на шоколада, дългия път на какаовите зърна, устойчивото отглеждане на какао и здравословните ползи от умереното похапване на шоколад. (А вие знаехте ли, че от какаото може да се направи дори здравословен тонизиращ чай?)

След това ни показаха различните машини, използвани в магическия процес на създаването на шоколад. Но най-вълнуващата част беше, когато всяко дете получи възможност да направи свой собствен, уникален шоколад, който да занесе вкъщи.

Разбира се, след посещението не пропуснахме да се поразходим из красивия център на Пловдив.

Ура за незабравимите учебни дни!

Препоръчани статии