Дали като проект за домашна работа, или като групово занимание в часовете по география/човекът и обществото, да си направите макет/релефна карта на България е една добра идея, която ще подобри усвояването на материала и ще донесе положителни емоции за учители и ученици. Подходящо занимание е както за по-малки (четвърти клас), така и за по-големи ученици. Полученият макет може да се закачи на стената като релефна карта или да стои в хоризонтално положение и всички да му се радват и възхищават. Така че ако и вие сте обмисляли как да направите часовете по-интересни и активни за децата – ето ви един прекрасен начин!

При нас заданието дойде като индивидуален проект за края на учебната година в четвърти клас. Ето как го осъществихме ние:

Необходими материали и пособия

  • 1 лист стиропор за основа – закупихме го от „М. Бриколаж“ (сектор „Баня“). Размерите на листа са 50 х 100 х 3 см.
  • 2 пакета бързосъхнеща бяла глина DAS – всъщност може да се работи и с един пакет (както направихме ние), но ще ви се наложи да пестите. Вземете си и чаша вода за процеса на моделиране.
  • 1 макетно ножче или друг остър нож
  • Пластмасова релефна карта, закупена от книжарница – не е задължителна, но определено помага много да се ориентирате визуално в моделирането и рисуването
  • Темперни боички и няколко вида четки за по-дебели и по-тънки линии
  • Лепило за дърво или Ц200 за допълнителен изравняващ и фиксиращ слой
  • (По желание) Спрей лак, несъдържащ разредител

Подготовка

Първа стъпка: Изрежете стиропорената основа до желаните размери. Ние ползвахме основа с размери 50 х 80 см.

Втора стъпка: Очертайте с флумастер приблизителните граници на България. Използвайте релефната карта за справка и/или шаблони от интернет. Ние очертахме на ръка границите, без да използваме шаблони. Получи се добре и мисля, че няма нужда да се изпада в прекален перфекционизъм.

Моделиране

Следва същината на процеса: моделирането на релефа от глина.

Започнете с моделирането на „гръбнака“ на България: Стара планина. Разположете билото на планината на правилното място. След това направете същото и с останалите основни планински вериги на България. Намокряйте по малко пръстите и натискайте глината върху основата, за да закрепите по-здраво.

Имайте предвид, че ще ви се наложи да моделирате и част от релефа на съседните държави, особено Македония, Сърбия и Гърция, които имат високи планински вериги в близост до България.

Така създаденият модел изглежда някак неестествено. Следващата ви задача е да добавите хълмист релеф върху цялата карта, така че да получите вече естествено изглеждащ терен, който все повече да се доближава до това, което се вижда на пластмасовата релефна карта.

Размазвайте парченца глина върху цялата ниска територия. Особено се старайте да насложите глина около билата на планините, за да получите плавен преход към равнини и долини. Особено ефектно се получава и ако предвидите дефилета, в които да текат някои от най-големите ни реки, като Струма и Искър.

Мокрете често пръстите, натискайте силно и размазвайте старателно. Заглаждайте неравностите между отделните парчета глина върху картата. Това, освен че прави релефа по-естествен, спомага за закрепването на глината върху основата. Експериментирайте, играйте си и се забавлявайте.

Съхнене

Когато сте готови с модела, ще бъде необходимо време, за да изсъхне. В зависимост от големината на модела ви (и най-вече височината на Рило-Родопската област), влажността и температурата на въздуха, ще ви бъдат необходими от 1 ден до 1 седмица. Важно е макетът да бъде добре изсъхнал, преди да се премине към следващ етап.

Когато макетът е вече изсъхнал, огледайте го добре. Вижте дали има пукнатини или отлепяния на глината от основата. Това ще направи макета чуплив и нестабилен в бъдеще. Затова е добре да поправите подобни дефекти с лепило (ние използвахме лепило за дърво). Просто запълнете всички пукнатини и дупки с лепило, а където не можете – размажете лепилото по повърхността. Добра идея е да понамажете и превантивно местата, където подозирате слаба спойка и бъдещо отлепяне.

Оцветяване

Този етап е също изключително забавен и носи много положителни емоции. Препоръчваме ви да започнете с оцветяване на Черно море, смесвайки и преливайки различни нюанси на синьото.

След това очертайте с тънка четка административните граници на България. Ще ви се наложи да работите внимателно около границите, за да не повредите очертанията.

Сега се развихрете със зелената боя. Използвайки смес от различни нюанси на зеленото (с помощта и на бялата боя), оцветете ниския релеф и основите на планините. След това оцветете и планините в кафяво.

Най-трудоемката част е да постигнете достатъчно преливане на цветовете между ниското и високото (кафявото и зеленото). Помагайте си с бяла боя, където е необходимо, и разреждайте с вода за по-плавен преход.

С помощта на тънка четка нарисувайте и основните реки. Река Дунав е и административна граница, така че вероятно вече я има на картата ви. Ако желаете, можете да отбележите и основните градове.

С това картата ви е почти готова. Вероятно вече е започнала да изглежда доста красиво.

Ако желаете, можете да фиксирате макета с някакъв лак (във формата на спрей, за да не размаже боите). Това ще придаде и допълнителен блясък на макета. Бъдете много внимателни в избора на лак! Избягвайте тези, които съдържат разредител, защото ще разядат стиропора и ще повредят проекта, върху който сте положили толкова много труд. Всъщност, тук е моментът да си признаем, че поради липсата на предишен опит, ние достигнахме до този извод по трудния начин. Наложи се да поправяме повреденото допълнително.

С това проектът е напълно готов. Можете да му се наслаждавате и да се похвалите на приятели, както направихме и ние!

Препоръчани статии