lantern_walkПразниците са един от любимите ни елементи от валдорфската педагогика. А Празникът на светлината – един от любимите ни валдорфски празници. С този празник през ноември отбелязваме вътрешната светлина, която всеки носи в сърцето си, независимо от обстоятелствата. Това е силата да се изправиш и продължиш. Това е надеждата да търсиш път напред. Това е добротата, с която внасяме светлина в живота едни на други.

Защо точно през ноември ли? Ами както знаете, във валдорфската педагогика всичко е свързано с ритъма на природата – учебни занятия, седмична програма, празници. През ноември денят става все по-кратък, слънцето грее все по-слабо, и човек има нужда да събере своите вътрешни сили и да се настрои за предстоящите сурови природни условия. Така де, точно през зимата човек има най-силна нужда от светлина и топлина, нали?

Как отпразнувахме тази година Празника на светлината?

lantern_story2Празникът започна с припадането на есенния сумрак следобеда.  Децата от училището и школата по изкуства изнесоха кратка програма от пиеси, стихотворения и песни, с които да ни подготвят за същинската част на празника. Имало едно време едно малко момиченце, което търсело светлина за своето фенерче…

Всички обаче били прекалено заети, за да му обърнат внимание… А то успяло да помогне на всички, като раздавало на всеки от светлината на своето фенерче.

_JAV3363 _JAV3399

Най-вълнуваща обаче беше същинската част от празненството, която се провежда навън. С падането на мрака, всички се наредихме в кръг, носейки своите фенери и пеейки песни, разпръсквайки светлината наоколо като светулки. После всяко дете отнесе в дома си своя фенер.

_JAV3470 _JAV3466

_JAV3468 _JAV3475

В дните преди празника, нашите деца сами, с помощта на педагозите, изработиха своите красиви фенери.

_JAV3445Нямаме търпение да дойде време и за следващия голям празник в нашето училище, Рождеството! А до тогава, забавленията в нашето училище, школа по изкуства и предучилищна група не спират. Имаме есенна реколта, която да оберем, пролетни луковици да засадим, още много места в парка да обиколим, и разбира се, още много неща да научим и преживеем.

Препоръчани статии