gradina2Нашата зелена градинка се оказа един от най-успешните ни проекти до сега. Миналата зима се заловихме здраво за работа и превърнахме софийския ни двор в красива био градина. Сковахме сандъчета, пренесохме почва и компост, насадихме плодове и зеленчуци, поливахме и наторявахме редовно, и през септември отпразнувахме първата си био реколта. Думите ми няма да успеят да опишат добре всички наши емоции и преживявания. За това по-добре се порадвайте на снимките и разказите ни в нашата Фейсбук страница Зелената градинка.

Но градинката ни е жива и през късната есен. В нашата градинка виреят чудесно късни култури като ряпа, кале, манголд, картофи, зелени домати и подправки. Тази седмица, след Празника на светлината, решихме да се възползваме от есенното слънце и да се заемем със работата, която трябва да свършим през есента.

esen1 esen2

gradina3 gradina1

Деца и родители събраха есенната реколта от градината, както и семенцата, които ще използваме догодина.

esen3 esen4

Започнахме и подготовка за ранната пролет. За да се порадваме на ранна реколта от марулки и репички, изградихме и мини оранжерия в част от сандъчетата в задния двор.

esen5Засадихме и първите луковични пролетни цветя – лалета, зюмбюли, минзухари, мускари и нарциси.

Отново решихме да поставим на дневен ред въпроса с изграждането на компостер. Компостирането е важна част от био земеделието. Както обикновено, решихме да отворим това събитие за всички желаещи, и ги поканихме в следващата събота на безплатно обучение как да си направим компостер от палети.

esen7Савата, нашият експерт по биоземеделие, разказа на доброволци и родители за смисъла от компостирането, и начините за осъществяването му. Направихме малък дървен компостер от палети и го напълнихме с изсъхнали листа и растения.

За съжаление, се наложи да го разглобим почти веднага, заради разногласия със съседите. Въпреки това, сме доволни от добре свършената работа по градинката. Готови сме за зимата.

Препоръчани статии