Дойде и отмина и декември месец. Декември е месецът, в който есента отстъпва място на зимата. Месецът, в който денят става наистина кратък, а светлината оскъдна. Но и месец, изпълнен с празници и празнично очакване. Месец, завършващ с отпразнуване на раждането на младенеца, и посрещането на новата година!

Започнахме подготовката за Коледа цял месец предварително като украсихме фоайето на училището и трапезарията в школата по изкуства. Появиха се цветни звездички, снежинки и цветен адвентски календар, където деца и педагози записваха своите желания за следващата година.

Отбелязахме Адвента, периодът, предшестващ очакването на Рождеството, и в масите на сезоните. Ако не знаете, при нас масите на сезоните пренасят в класните стаи елементи от природата и празниците, които се случват по това време. Постепенно добавяхме камъчета, шишарки, клонки, да ни напомнят за зимната приказка навън, а накрая поставихме и фигурки на Мария с младенеца.

christmas1Разбира се, през целия месец усилено се подготвяхме за коледното тържество. Най-малките ни ученици, първокласниците, бяха подготвили танц на снежинките, народни танци и пиеса, разказваща легенда за появата на Коледната елха.

Второкласниците бяха подготвили драматизация на това как нашите прабаби и прадядовци са посрещали Бъдни вечер и Рождеството. Коледна трапеза с традиционни ястия, празничен хоровод, коледари – второкласниците ни показаха всичко най-интересно от празника.

christmas3Най-големите ни ученици разнообразиха програмата с модерен поглед към празника. Песни от Роби Уйлямс и откъс от радичковата „Суматоха“ внесоха настроение, особено у най-младата част от публиката.

Родителите също се бяха подготвили подобаващо за празника. На благотворителен базар бяха представени картички, коледни играчки и украса от филц, вълна, камък и други природни материали – всичко, изработено от родители и деца. И разбира се, да не пропускаме празничната почерпка с домашни вкусотии – традиционни за празника, и не чак толкова.

christmas6 christmas9 christmas4

Изненадващо за сезона, краят на декември беше топъл и слънчев. За компенсация, началото на 2016 е снежно и студено, както си подобава на една истинска зима. Готви сме за снежни приключения!

christmas8

Препоръчани статии