автор: Добринка Стефанова

Чували ли сте, че Дженифър Анистън и Сандра Бълок са завършили валдорфско училище, а Харисън Форд, Пол Нюман и Клинт Истууд са избрали такова образование за своите деца? Както и с всяка друга образователна система, някои от завършилите валдорфско училище стават известни, а други поемат по по-скромен житейски път. Уеб сайтът the Waldorfs представя интересна база данни със знаменитости, обучавали се или избрали да обучават своите деца по валдорфската методика.

На този уеб сайт можете да разгледате стотици известни имена от най-разнообразни сфери. Можете дори да сортирате знаменитостите по различни критерии: по това дали самите те са учили там, или са изпратили децата си, по това каква професия имат, по имена, държави и др. В базата данни на сайта преобладават звездни имена от киноиндустрията, музиката, литературата, бизнеса и политиката.

Автори на уеб сайта са някогашни валдорфски възпитаници, които се опитват да се преборят с някои от предразсъдъците срещу валдорфското образование. Нека видим някои от знаменитите имена, които могат да се намерят в техния сайт.

Валдорфски възпитаници

studentsСред възпитаниците на системата виждаме актьорите Джъстин Теру, Дженифър Анистън, Сандра Бълок и др.

Известни писатели са Уинслоу Елиът (изпратила в последствие и своите деца), внучката на бащата на психоанализата Естер Фройд (изпратила в последствие и дъщеря си, Бела Фройд, която става моден дизайнер във Вивиан Уестуд), и др.

Сред бизнесмените се открояват бившите президенти на Америкън Експрес, немската федерална банка и немския клон на „Лекари без граница“; също Волфганг Порше, ръководителят на едноименната автоимперия на дядо си, и Мигел Форбс, наследник и ръководител на Форбс.

Има и доста политици, нобелови лауреати и изобретатели като Йенс Щолтенберг – бивш министър-председател на Норвегия и 13-ти сектретар на НАТО; Мортен Шмит – архитект-дизайнер на Кралската Датска Библиотека; д-р Томас Сюдхов – носител на Нобелова награда по медицина, проф. Виктор Наваски – преподавател по журналистика, бивш редактор на Ню Йорк Таймс, Андреас Кауфман – председател на фотоапарати „Лайка“, Готц Рен – основател на супермаркети за органични храни – „Алнатура“, Майкъл Енде – Автор на „Приказка без край“, „Момо“ и др., Конрад Шили, Фреймунт Дюве, Олаф Фелдман – бивши членове на Германския парламент, Герогина и Каролина Евърс-Шуиндел – Олимпийски шампионки – златни медалистки, и др. Виж повече >>

Валдорфски родители

bw_men_backОт този сайт разбираме, че известни актьори, изпратили децата си там, са: Харисън Форд, Жан-Пол Белмондо, Пол Нюман, Харви Кайтел, Клинт Истууд, Бриджит Нилсън, Джесика Ланг, Ума Търман и др. Тилда Суинтън не само е записала децата си във валдорфско училище, а също така е и съосновател на едно и попечител на две училища.

Сред писателите – родители на валдорфчета, са: Сол Белоу (Нобелова награда), Алън Парсънс, Джон Бърн и др.

Известни бизнесмени в списъка с валдорфски родители, са например: президентът на Картие, изпълнителнят директор на Бушерон, президентът на Д-р Аренд Йоткер Холдинг, и др.

bw_people_backНемските политици Хелмут Кол и Герхард Шрьодер също са в списъка с известни родители. Интересното е, че министърът на образованието на немската провинция Баден-Вюртенберг Андреас Щох също е избрал именно валдорфската система за своите 4 деца, както и принцеса Ирен от Нидерландия.

Известни музиканти – валдорфски родители са: вокалистът на Лед Цепелин Робърт Плант, Лени Кравиц и др.

Препоръчани статии