По какво можем да познаем една валдорфска класна стая? По стените в преливащи цветове? По масата на сезоните? Уютната атмосфера? Или учебната дъска, изрисувана в изящни рисунки?

Разбира се, отговорът е „по всичко от изброените“. Но изрисуваната по валдорфски учебна дъска има специално място в сърцата на деца и учители. Ако влезете в което и да е валдорфско училище по света и се разходите из класните стаи след края на часовете, можете да се насладите на истинска изложба от цветни картини, създадена върху множеството черни дъски в класните стаи. И ако ви е за първи път, можете да останете дори изумени, че подобно изкуство съществува. При това се създава всеки ден отново и отново за най-важната аудитория: децата.

   

И така, любувайки се на тебеширените картини, вие можете да придобиете добра представа за учебния материал, който се изучава тази седмица от всеки клас. Така например в една от стаите виждате приказна картина с главен герой храбро гномче, придружена от изписани главно и малко „г“, и множество думички, започващи с „г“ – това явно е класната стая на първи клас, които в момента изучават азбуката. В друга стая виждате нарисуван рицар, целият в доспехи – това може би е някой от средните класове, които изучават в момента съответната историческа епоха. Във всеки клас и по всеки предмет валдорфските рисувателни техники по дъската намират своето място и подпомагат усвояването на учебния материал.

   

Каква е ролята на валдорфската учебна дъска?

Във валдорфските училища учебен материал и истории винаги се преплитат, за да направят учебния материал достъпен и интересен. И тъй като безброй поколения назад нашите предци са предавали мъдрост и познание под формата на песни, приказки, сказания и легенди, нашите мозъци буквално са „проектирани“, за да възприемат историите по-добре, отколкото сухите факти. Затова валдорфските педагози усъвършенстват непрекъснато умението си да разказват истории, съобразени с възрастта на децата. История може да бъде всичко, което е поднесено по жив и интересен начин – от приказка, легенда, притча, до описание на историческо събитие, химичен експеримент, географска област и т.н.

 

Валдорфската учебна дъска е като красиво цветно платно, имащо за цел да вдъхновява, да стимулира стремежа към красивото и да разпалва въображението. Чрез своята рисунка учителят „съживява“ историите, които разказва, и учебния материал, който преподава. Изрисуваните валдорфски учебни дъски са цветният декор, върху който се развива действието в тези истории.

Във валдорфските училища по целия свят децата не се притесняват да бъдат повиквани на дъската. Да излезеш отпред не е наказание, нито изпитание. И как би могло да бъде, когато да излезеш отпред означава да бъдеш поканен за главна роля в история с красив цветен декор – учебната дъска, изрисувана старателно и с любов от класния учител?

Лесно ли се създават валдорфските рисунки по дъската?

За създаването на изящните валдорфски рисунки учителите използват пастели в богата цветова палитра. Стандартните тебеширени комплекти не вършат работа. Необходимо е и усвояването на различни рисувателни техники, например: начупване на пастела, прилагане на различен натиск (за различна дебелина на линиите), промяна на посоката и ъгъла за постигане на текстури, преливания и др.

И в заключение ще кажем, че изкуството присъства във всички часове в различни форми във валдорфското училище. Така, както децата се учат и развиват чрез изкуството, така и техните учители се развиват чрез изкуството на рисунката върху черната дъска, свиренето на музикални инструменти и ръкоделието.

В статията са използвани снимки на дъски, нарисувани от талантливите преподаватели във Валдорфското училище „Проф. Н. Райнов“. Ако искате да се насладите и на още тебеширено изкуство, абонирайте се за нашата Фейсбук страница, където публикуваме непрекъснато актуални новини и снимки. Ако искате да ги видите наживо, свържете се с нас за уговаряне на индивидуална среща, или се запишете за някои от нашите отворени врати (публикуват се като събития през Фейсбук страницата).

Ако ви е интересно да научите повече за техниката и философията на валдорфската учебна дъска, или да се вдъхновите от още галерии с рисунки, можете да посетите сайта https://www.chalkboarddrawing.org/.

Прочетете още и:

 

Препоръчани статии